1910-luvulla Karkussa

Voimakas hengellinen tuuli puhaltaa Karkussa 1910-luvulla. Karkun Palvialaan rakennetaan Hannula-herätyksen rukoushuone 1911 ja Karkun kirkko valmistuu 1913 Äijäriin.

Katso mitä muuta elämää oli Palvialassa

Kukkineen, pensaineen, omena-, luumu- ja päärynäpuineen tämä pieni mökki oli varmasti Matildalle mieluisampi kuin osake Helsingissä! Sitäpaitsi Otto-Iivari Meurmanin mukaan Karkun raitilla puhuttiin noina aikoina enemmän ruotsia kuin suomea. Sehän sopi mainiosti Matildalle.
Rukoushuoneen juhlissa 1929

Tämä Rukoushuoneyhdistyksen kuva lienee vuodelta 1929. Ilmeisesti juhlitaan Rukoushuoneen 15v toimintaa. Tämä kuva on saatu Orvokki Uusitalolta. Betty Reinin ja vieressä istuu ilmeisesti Matilda Hjon Heinoosta, kuuluisa diakonissa ja opettaja!

Hannula-herätykselle tehtiin 20 rukoushuonetta

Hannulan vaikutus levisi nopeasti Pirkanmaalta Turun seudulle kun hän muutti itse sinne 1906. Hänen veljensä Edward Hannula toimi sitä ennen Naantalin kirkkoherrana 1897–1906. Sinne rukoushuone oli tehty jo 1898. Katso Naantalin pdf Tästä. Karkun rukoushuoneen rakentamisen aikaan tehtiin Kangasalaan Havisevan rukoushuone v 1912.
Tampereen rukoushuone ja Turun Betel-rukoushuone olivat valtavan isoja pyhättöjä.
Palvialan rukoushuone 1911

Karkun Palvialan kylään tehdään maanviljelijöiden toimesta Rukoushuone. Kuvassa rakennustelineet näkyvät selvästi. Seuraava korkea rakennus on Harsun talon 2-kerroksinen liikehuoneusto, joka valmistui 1906. Äärimmäisenä oikealla Tuomiston kartanorakennuksia.

Palvialan rukoushuoneella pidettiin lähetysjuhlia

Lähetyssaarnaaja ja evankelista Frans Hannula kuului evankeliseen liikkeeseen, jonka sisäinen oppiriita hajotti kolmeen osaan ja Frans huomasi nopeasti joutuneensa poispotkituksi. Hänen järjestämiinsä "Herätysjuhliin" kokoontui tuhansittain kuulijoita kerralla. Suomen Lähetysseura sai Hannulasta suuren tukijan. Tässä juhlitaan Karkun Passinmäessä.

Frans Hannula

Frans Willehard Hannula syntyi rukoilevais-liikkeen piiriin 4.3.1855 Nakkilassa. Frans H. oli suomalainen lähetyssaarnaaja Namibiassa samoihin aikoihin ja samoilla alueilla kun 1920-luvulla Karkkuun muuttanut, hänen hyvä uskonystävänsä ja esikuvansa Pietari Kurvinen.
Hän kävi muutaman vuoden oppikoulua, ja häntä kehotettiin lukemaan papiksi, mutta lähetysinnostus vei miehen lähetyskouluun, josta hänet vihittiin lähetyssaarnaajaksi 1886. Frans H. ihastui opettajansa Johannes Bäckin julistukseen. Yhdessä he olivat myös kerran Vesilahdella, jossa molemmat onnistuivat hyvin ja syntyi suurta evankelista herätystä. Hannula toimi herätyssaarnaajana varsinkin Lounais-Suomessa (Hannulan herätys) ja hänen työnsä tuloksena Turkuun rakennettiin 1906 ”Betel-kirkko”. Siellä Hannulan aikana järjestettyihin nuoriso- ja lähetysjuhliin saattoi kokoontua kerralla jopa parituhattakin osanottajaa Turun seudulta. Kerran tuomiorovasti päästi kerran tuhansia Hannulan juhliin tulleita ihmisiä Turun Tuomiokirkkoon kun nämä olivat aikansa rynkyttäneet kirkon lukittuja ovia.
Frans Hannula oli naimisissa vuodesta 1886 Emma Matilda Kennin (Huittisista) kanssa. (Katso perhekuva Tyrvään ajoilta)
Frans kuoli 59-vuotiaana saarnamatkalle valmistautuessaan 1.4.1914 eli vain pari vuotta Karkun rukoushuoneen valmistumisen jälkeen.

Katso historiikki Frans Hannulasta TÄSTÄ
Karkun kirkko 1913

Karkun kirkko valmistuu 1913. Huomaa tornin katemateriaali, joka oli aluksi paanumainen pystytiili.