Tien sinne te tiedätte

Karkun kirkossa esitetään Palmusunnuntaina 29.3.2015 Tytti Jäppisen kirkkonäytelmä "TIEN SINNE TE TIEDÄTTE". Toteutuksesta vastaa Karkun kappeliseurakunta. Mukana on kirkkokuoro, koululaisryhmä, Tyrvään puolelta lauluryhmät Pohjan Pojjaat ja "Retro-tytöt". Ohjauksesta vastaavat MO Urpo Vuorenoja ja kanttori Päivi Vuoristo. Puvustuksesta ovat vastanneet Aira Mutanen ja Telle Tamminen.

Jeesus ratsastaa Jerusalemiin

Hoosianna! Poika Daavidin!

Tien sinne te tiedätte - passiodraama esitettiin Karkussa jo 1991 ja 1992 sekä 2014 ja nyt taas - 2015! TERVETULOA KIRKKOON!

Katso kirkkokuoron historiaa.

Esityskertoja on tänä vuonna vain yksi ja s on Palmusunnuntaina 29.3. klo 19.00.
Pietari kieltää Jeesuksen

Pietari! Pietari kuule! Pietari! Raukka!

Viimeinen ehtoollinen _Karkku

Viimeinen ehtoollinen; Jonas Bergman_ Karkku

Jeesus Pilatuksen edessä

Teidän kuninkaanne!

Jeesus hautaan lasketaan

Hän on kuollut! Jeesus on kuollut!

Maria Magdaleena itkee haudalla

Mariia! _ Rabbuuni!

TIEN SINNE TE TIEDÄTTE - passiodraaman kuvaus


Lasarus oli ollut haudassa jo neljä päivää ennen kuin Jeesus saapui Betaniaan, jonne hänen opetuslapsensakin seurasivat häntä. Myös useita juutalaisia oli tullut Betaniaan lohduttamaan Lasaruksen sisaria. Kun Martta, toinen sisarista, kuuli, että Jeesus oli tulossa, meni hän Jeesusta vastaan. ” Herra, jos sinä olisit ollut täällä, niin minun veljeni ei olisi kuollut”

Näin alkaa Tytti Jäppisen kirjoittama ja säveltämä passiodraama ”Tien sinne te tiedätte”.
Pääsiäisajan kärsimysnäytelmässä esiintyy kuoron ja kansan lisäksi opetuslapsia, fariseuksia, sotilaita, Martta, Maria, Magdalan Maria sekä kertoja. Heidän mukanaan yleisö saa elää Jeesuksen maanpäällisen elämän viimeisissä hetkissä kuolleista nousemiseen saakka.

Ja sen sanottuaan hän huusi suurella äänellä: Lasarus, tule ulos! Ja Jeesus sanoi heille: Päästäkää hänet ja antakaa hänen mennä. Niin useat juutalaisista, jotka olivat tulleet Marian luokse ja nähneet mitä Jeesus teki, uskoivat häneen.

Jeesus liikkuu kansan ja ystävien parissa. Paikalla on ihmisiä, jotka olivat kokeneet Jeesuksen ihmeitä, näkönsä saanut, spitaalista parantunut, halvaantuntu, joka kävelee.

Seuraavan päivänä, kun suuri kansanjoukko, joka saapunut juhlille, kuuli, että Jeesus oli tulossa Jerusalemiin, ottivat he palmupuiden oksia ja menivät häntä vastaan

Kuoron laulaessa väkeä saapuu palmun oksia heiluttaen ja Hoosiannaa laulaen. Myös fariseukset ovat havahtuneet päivän tapahtumiin. He käyvät kiivasta keskustelua Jeesuksesta ja pohtivat, miten päästä hänestä eroon.

Kansa ei tiedä aina omaa parastansa. Parempi on siis, että yksi ihminen kuolee kuin hukkuu koko kansa,

Jeesus on yhteisellä aterialla opetuslastensa kanssa ennen pääsiäisjuhlaa ja kertoo opetuslapsilleen, että yksi heistä on kavaltaja.

Kuoro: Juudas, Juudas! Kolmeenkymmeneen hopearahaa möit sinä Jeesuksen!

Jeesus viedään ja opetuslapset ovat paenneet, ovat peloissaan ja ymmällään. He muistavat, mitä Jeesus on heille puhunut. Hän oli sanonut Pietarille, ettei opetuslapsi voi häntä nyt seurata, mutta vastedes on seuraava. Jeesus sanoi myös: Tien sinne te tiedätte.

Kuoro: On päivä, jolloin teidät lyödään hajalle, rikki yhteytenne, kuin saariksi meren ulapalle. Tulee aika, jolloin olette luonani, kotonani. Tulee aika, jolloin olette luonani, kotonani.

Mitä opetuslapsille nyt tapahtuu? Pietarikin kieltää hänet!

Kuoro: Pietari, Pietari, kuule! Pietari, Pietari, nouse! Tiedät tunnet tekosi, kadut pyydät anteeksi. Kuule kutsuu Herrasi!

Jeesusta kuulustellaan. Fariseukset syyttävät häntä jumalanpilkasta. Jeesus tuodaan Pilatuksen eteen, fariseukset ja kansa vaativat häntä ristiinnaulittavaksi.

Pilatus: Katso ihmistä. En löydä hänestä syytä ainuttakaan.

Kansa haluaa vapaaksi Barabbaan.

Kuoro: Ristiin, Ristiinnaulitse!

Jeesus ristiinnaulitaan ja sotilaat heittävät hänen viitastaan arpaa. Jeesus kuolee ja haudataan. Kivi vieritetään haudan suulle.
Kolmantena päivänä haudalle menee Maria ja näkee kiven vieritetyksi pois haudan suulta. Paikalle tulee myös kaksi opetuslasta ja toteavat haudan tyhjäksi.

Maria: Olen nähnyt Herran. Hän käski minun tulla teidän luoksenne ja sanoin minulle: Mene minun veljieni tykö ja sano heille, että minä menen ylös, minun Isäni tykö, minun Jumalani tykö ja teidän Jumalanne tykö.”
HÄN ELÄÄ!Pääsiäisen sanoma meille on: Hän ei ole täällä hän on noussut ylös.