Anun saarnat-sivu

Karkun pappi Anu Jokinen-Lunden on terävistä ja herättelevistä puheistaan tunnettu. Tässä voit lukea hänen tekstejään.

Anu opetti miten seurakunta kylvää eli toimii !

2.su ennen paastonaikaa Karkku ja Salokunta 24.2.2019
Jumalan sanan kylvö

Jumalan kämmenellä
Jeesus kertoo opetuslapsilleen vertauksen. Ja selitti sen myös.
Mies, joka kylvää peltoaan on Jumala. Hyvä siemen on Jumalan sanaa ja siitä syntyy uskoa Jumalaan. Me olemme sitä peltoa, meihin kylvetään uskon siemeniä. Mitä on meidän elämässämme kylvö ja siemenet? Millainen pelto meistä jokainen on?
Jokainen pystyy hieman tutkailemaan, millainen pelto itse on ja miten on Jumalan sanan ottanut vastaan. Jokainen pystyy hieman tutkailemaan, miten kasvua, uskon kasvua on tapahtunut ja mikä sen uskon on ehkä vienyt
Me näemme ja saamme monenlaista Taivaan Isän kylvöä ja kosketusta.
Me näemme komeita kirkkoja ja kirkonkellot kutsuvat jumalanpalvelukseen, kirkon torni kuin Jumalan sormi näyttäen taivasta kohti, ristinmerkki näkyy monen srk.talon ulkoseinästä kauaksi, radiosta kuuluu jumalanpalvelus, tv.sta tulee nojatuolikirkko, on kirkkokonsertteja, paikallislehdessä kirkolliset ilmoitukset ja hartauskirjoituksia. On kerhoja, leirejä, kuoroja, raamattuiltoja, gospellattareita, saunailtoja, piirejä ja ihmisten kohtaamisia toisten ihmisten kanssa.
Kevään kinkerikierros on meneillään eli seurakuntaillat, joissa keskustellaan, lauletaan ja juodaan kahvit.
Lähimmäisenrakkautta on olemassa eli monta kolehtia kerätään vähävaraisille niin kotimaahan kuin kauemmaksikin, vapaaehtoisia kolehteja.
Sunnuntai on Jeesuksen ylösnousemuksen päivä ja viikon ensimmäinen päivä, lepopäivä.
Kirkkopyhistä vietämme varsinkin joulun, pääsiäisen, juhannuksen ja adventtiajan. Jumalanpalveluksia vietetään ja rukoillaan ja lauletaan virsiä ja hengellisiä lauluja.
Ehtoollisella käydään ja Herran siunaus otetaan vastaan.
Etunimistämme on yli puolet kristillistä, raamatullista alkuperää. Suosituimpia nimiä ovat edelleen Johannes eri muodoissaan ja Mikael eri muodoissaan sekä suoraan Raamatun niminä Maria, Johanna ja Anna ja monta eri muodoissaan.
Kasteita vietetään, pieni tai varttuneempi liitetään seurakunnan jäseneksi. Nuoret käyvät rippikoulua ja heidän kasteensa vahvistetaan ja heistä tulee aikuisia seurakuntalaisia. Morsian ja sulhanen saavat solmia avioliiton. Edesmenneet haudataan siunattuun kirkkomaahan ja siunaussanojen mukaan jäämme odottamaan taivaan kotiin pääsyä. Kuolinilmoitukseen saatamme laittaa ristinmerkin.
Konfirmoiduilla seurakunnan jäsenillä on jokaisella oma Raamattu, Jumalan sanaa. Monella on virsikirja ja monella kristinopin lyhyt kirjanen, Martti Lutherin aikanaan 1500-luvun alussa tekemä, katekismus.
Me ajattelemme, että jokainen ihminen on laulun arvoinen. Se arvo on Jumalan antama ihmisarvo.
Laitamme rahaa keväiseen Yhteisvastuukeräykseen.
Me pidämme huolta lähimmäisestämme, oikein iäkkäistäkin ja hoidon tarpeessa olevista ja luonnosta ja itsestämme. Elämä on arvokas Jumalan antama lahja.
Joku kulkee ristikoru kaulassaan ja kalasymboli auton takaluukussa. Me tervehdimme terve eli Jumalalta pyydetään tavatessa toiselle terveyttä. Sanonta on luterilaisuuden pohjoiselta herätysliikkeeltä alun perin.
On montaa, jossa me näemme ja koemme tahtoessamme Jumalan käden töitä.
Ja Jumala kutsuu meitä rakastamaan toisiamme. Olemme toisiamme varten.
Mutta elämässä on toisenlaistakin vetoa, toisenlaista kylvöä. Jumalan vastustajalta, paholaiselta. Kylmää ja itsekästä. Pahaa ja tuhoavaa.
On monenlaisia tien laitoja, lintuja, kallioita, elämän kuivuutta ja ohdakkeita.
Me tiedämme sen ja useimmiten tiedämme, mikä elämässä on oikein ja mikä väärin.
Meitä vetää kaksi voimaa, hyvä ja paha. Ja me valitsemme miten elämme. Jokainen valitsee. Me ajattelemme joskus, että joku toinen on valinnut väärän tien elää, tekee itseään, toisiaan ja Jumalaa vastaa.
Me ajattelemme sitä, millaisia maaperiä toiset ovat.
Paljon enemmän ajatuksissamme saa olla se, millaisia maaperiä itse kukin on.
Niin kaikki ihmiset saavat elää omalla tavallaan, meidän asiamme ei ole tuomita toisia. Lähimmäisenrakkaudella saa yrittää vetää toista Jumalan puoleen, mutta toisen ihmisen elämän ja tapojen tuomitseminen ei sovi lähimmäisenrakkauteen.
Antaa Jumalan sanan kylvön vielä vaikuttaaaina on toivoa, taivastiellä on tilaa.
Jokainen meistä on Jumalan sanan kylväjä.
Jumala rakastaa sinua. Anna hyvän kylvön kasvaa ja kerro muillekin, että Jumalan kämmenellä ei pelkää lintunen, ei pelkää ihminen ja kaikille tilaa riittää.
Aamen.
Anu aloittaa advnttimessun
Anu-pappi on innostaja